به لیمو
نام تجاری گیاه:
Lemon verbena
نام علمی گیاه:
Lippia citriodora
تاریخچه:
نام علمی گیاه به لیمو Lippia citriodora از خانواده Verbenaceae است. این گیاه را به عنوان بومی شیلی، پرو و آرژانتین می شناسند.
خواص بیشمار و عطر و طعم مطبوع این گیاه دلیل اصلی ورود آن به ایران بود. بعد از آن شرکت هایی در برخی مناطق کشور به دلیل ساخت گیاهان دارویی به صورت محدود به کشت آن پرداختند.
اولین ورود این گیاه به اروپا توسط یک دریاسالار فرانسوی در حدود سال 1767 میلادی انجام شد. بعد از آن یک گیاه شناس فرانسوی بنام فیلیبرت کامرسون نام ان را Aloysia triphylla گذاشت.
نامگذاری این گیاه به افتخار ماریا لویزا دپارما همسر پادشاه کارلوس چهارم و ملکه اسپانیا (1751-1819) نامگذاری شد. این تاریخچه مختصر را می توان دلیل نامگذاری این گیاه به یربا لویزا در اسپانیا و لوسیا لیما در پرتغال دانست.
اسپانیایی این اسامی برای اولین بار در سال 1784 در جلد اول کتاب گیاه شناسی به چاپ رسید.
خواص:
-
بهبود عملکرد مفاصل و ماهیچه ها
در سال 2011 پژوهشی در مجله Journal of Alternative and Complementary Medicine منتشر شد که در آن اثر به لیمو بر سلامت مفاصل مورد بررسی قرار گرفته بود. در این مطالعه 9 هفته ای تأثیر برخی مکمل های غذایی نظیر به لیمو روی 45 نفر داوطلب بررسی شده بود. در این پژوهش مشخص شد که در یک دوره سه تا چهار هفته ای، با مصرف این گیاه درد کلی مفاصل کاهش یافته و تحرک مفاصل افزایش یافته است. در جریان این تحقیقات مشخص شده که به لیمو سرشار از خواص آنتی اکسیدانی است ، بنابراین می توان آن را همچون دارویی مکمل استفاده کرد.
در همان سال، مطالعه دیگری در مجله فیزیولوژی اروپا منتشر شد که نتایج آن مشخص کرده که اگر افرادی که حداقل 90 دقیقه در روز کار می کنند به مدت 21 روز از عصاره به لیمو مصرف کنند، کاهش آسیب های عضلانی را شاهد خواهند بود. این دارو بدون اعمال هیچ تأثیر سوئی بر توانایی و سرعت کار افراد مفید واقع می شود.
-
کاهش اضطراب و استرس
تحقیق دیگری در سال 2014 اثر به لیمو روی سلول های تحت استرس اکیداتیو را بررسی کرد؛ که طی نتایج آن معلوم شد مصرف این گیاه در غلظتهای بهینه سلول های شبه نورونی pc12 (25و50 میکرومولار) مانع از مرگ انها می شود.
بسیاری از اختلالات عصبی در اثر تخریب نورونی ناشی از استرس اکسیداتیو پدید می آیند. این تخریب های نورونی در اثر انواع مختلفی از استرس اکسیداتیو نظیر آسیب به DNA، افزایش اکسیداسیون لیپید و پروتئین پدیدار می شوند. از این روی می توان نتیجه گرفت که یکی از راه های درمان این اختلالات عصبی، کاهش میزان استرس اکسیداتیو با استفاده از داروهای گیاهی با خاصیت آنتی اکسیدانی است.
مطالعات صورت گرفته در این زمینه نشان می دهد که گیاه به لیمو خواص دارویی چشمگیری در درمان اختلالات عصبی از خود نشان می دهد. در همین راستا تحقیق دیگری روی موشهای آزمایشگاهی انجام شد که مشخص می کند عصاره آبی به لیمو با سازوکاری شبه بنزودیازپین اثر آرامبخشی روی موشها دارد.
-
ضد تشنج
اثر ضدتشنجی عصاره به لیمو در آزمایشی روی موشهای آزمایشگاهی بررسی شد که طی آن مشخص گردید عصاره به لیمو فعالیت ضدتشنجی دارد. دلیل ایجاد این فعالیت وجود فلاونوئیدها و الکالوئیدهای موجود در این گیاه است.
اثر مهاری گابا (GABA) به فعال شدن گیرنده های بنزودیازپین کمک میکند و عصاره این گیاه را بتوان از جمله فعال کننده های این اثر به شمار آورد.
پژوهشی که دستاوردهای آن در سال 2016 در مجله International Journal of Preventive Medicine منتشر شد، حاکی از به تأخیر افتادن زمان تشنج و کاهش مدت زمان آن در اثر مصرف این گیاه است.
-
تنظیم فشار خون
مصرف مقطعی گیاه به لیمو مشروط بر مصرف با دوز مشخص می تواند برای کاهش فشار خون کمک کننده باشد، نتیجه این موضوع کاهش اضطراب در اثر مصرف این گیاه خواهد بود. این خاصیت را می توان در وجود فلاونوئیدهای گیاه به لیمو جستجو کرد. این نتایج حاصل از آزمایش های انجام شده روی موش های آزمایشگاهی است که در سال 2010 در مجله Latin American Journal of Pharmacy منتشر شده است.
-
بهبود عملکرد دستگاه گوارش
در پژوهشی که اثرات ضد انقباضی عصاره آبی به لیمو روی موش های آزمایشگاهی انجام شد مشخص گردید که چای یا دمنوش این گیاه خاصیت ضد انقباضی داشته که موجب آرامش معده میگردد و در نهایت از بروز نفخ و سوءهاضمه جلوگیری به عمل می آورد.
به منظور درمان اختلالات گوارشی و هضم آسان غذا سطح گسترده ای از زمینهای آمریکا ، به کشت این گیاه اختصاص پیدا کرده است.
فعال شدن کانال های k+ موجب پدیدار شدن خاصیت ضد انقباضی عصاره به لیمو می شود. همچنین عصاره این گیاه انقباض ناشی از تولید مقدار زیادی –(+k) را کاهش می دهد. این ماده مانع از متابولیسم هوازی در غلظت های پایین می شود که فلاونوئید ویتکسین موجب این خاصیت در به لیمو می شود.
-
ضدمیکروب
نشریه Annals of Biological Research در سال 2013 پژوهشی را منتشر کرد که در آن به بررسی اثر انتی باکتریال عصاره های اتانولی و آبی به لیمو پرداخته بود. در این بررسی ها مشخص گردید که اثر ضد باکتریال عصاره اتانولی برگ این گیاه در برابر باکتری های گرم مثبت، قوی تر از اثر آن بر باکتری های گرم منفی عمل می کند.
مواد موثر:
مواد مؤثر در این گیاه عبارتند از: لیمونن، نرال، ژرانیال، ژرانیل استات، بتاکاروفیلن، آلفاکورکومین، سابینن
دانستنی ها:
در دوران باستان پس از برگزاری آیین های تشریفاتی و مذهبی، جهت تمیز کردن محراب از به لیمو استفاده می کردند. به غیر از آن یونانیان باستان برگ خشک شده این گیاه را در بالش خود قرار میدادند تا خود را به خواب و رویایی زیبا دعوت کنند.
مکزیکی ها برگهای این گیاه را به صورت سرخ کرده مصرف می کنند و به دلیل عطر خوشایند آن برگهای خرد شده به لیمو را قبل از سرو برنج پخته شده به آن اضافه می کنند.
حدمجاز مصرف:
عوامل عدیده ای نظیر سن در تعریف دوز مناسب این گیاه تعیین کننده اند.
اشتباه رایجی که بین اغلب مردم باورپذیر شده است این است که محصولات طبیعی ایمن و بی خطر هستند در صورتی که یقیناً هر ماده مصرفی عوارض خود را به دنبال خواهد داشت. برخی منابع دوز مناسب برای مصرف گیاه به لیمو را پنج گرم در روز معرفی کرده اند. اما مطالعه بالینی خاصی در زمینه اثبات اثربخشی یا ایمن بودن این دوز مصرف انجام نشده است.
بنابراین بهتر است قبل از مصرف هر محصولی به اطلاعات درج شده روی بسته بندی آن توجه شده و یا در صورت ابتلا به بیماری خاصی، قبل از مصرف با پزشک معالج خود مشورت کنیم.
بهترین زمان مصرف:
بهترین زمان برای مصرف گیاه به لیمو 2 ساعت پیش یا پس از غذا می باشد.
عوارض جانبی:
خانم های باردار یا شیرده و همچنین افراد مبتلا به نارسایی های کلیوی، بهتر است قبل از مصرف این گیاه با پزشک خود مشورت کنند.
تداخل های دارویی احتمالی:
خوشبختانه تا کنون گزارشی مبنی بر تداخل دارویی خاص با به لیمو اعلام نشده است.
کاربرد در طب قدیم:
در درمانهای سنتی از گیاه به لیمو برای درمان سوءهاضمه، نفخ، دردهای عصبی، سرگیجه و علائم سرماخوردگی استفاده می شود. سرشاخه گلدار و برگ این گیاه به عنوان یک محرکف ضدتشنج، پایین اورنده درجه گرمای بدن و تب در انواع بیماری مورد استفاده قرار می گیرد.
برگ به لیمو در رفع معده درد، کنترل تپش قلب، صداهای مبهم گوش، حالات عصبی و خستگی های روحی روانی کاربرد دارد.این گیاه در دسته بهترین داروهای تقویت معده قرر دارد که بهتر است همیشه به صورت دم کرده مورد مصرف قرار گیرد.
محصولات مرتبط
منابع
Bilton, P. Herbs: Lemon Verbena; History, Culinary Uses and Nutrition. Knji, Consumer Knowledge. retrieved from https://herbs-herbal-supplements.knoji.com/herbs-lemon-verbena-history-culinary-uses-and-nutrition/
Argyropoulou, C., Daferera D., A.Tarantilis, P., Fasseas, C., & Polissiou, M. (2007). Chemical Composition of the Essential Oil from Leaves of Lippia citriodora H.B.K. (Verbenaceae) at Two Developmental Stages. Biochemical Systematics and Ecology, 35(12), 831-837. retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305197807001512
Bensabah, F., Essahli, M., Lamiri, A., & Naja, J. (2014). Chemical Composition and Inhibitory Effect of the Essential Oil from Lippia Citriodora Irrigated by Wastewater on the Alkaline Corrosion of Aluminum. Portugaliae Electrochimica Acta, 32(6), 381-393. retrieved from http://www.scielo.mec.pt/pdf/pea/v32n6/v32n6a02.pdf
Rashidian, A., Farhang, F., Vahedi, H., Dehpour, A.R., Ejtemai Mehr, Sh., Mehrzadi, S., & Rezayat, S.M. ( 2016). Effects of Lippia citriodora (Verbenaceae) Leaves Ethanolic Extract in Mice: Role of GABAergic System. International Journal of Preventive Medicine, IP: 75.101.163.131. retrieved from http://www.readcube.com/articles/10.4103/2008-7802.187251
I. Ragone, M., Sella, M., Pastore, A., & E. Consolini, A. (2010). Sedative and Cardiovascular Effects of Aloysia citriodora Palau, on Mice and Rats. Latin American Journal of Pharmacy, 29(1), 79-86. retrieved from http://www.latamjpharm.org/trabajos/29/1/LAJOP_29_1_1_11_A6K2OA3P16.pdf
Inés Ragone, M., Sella, M., Conforti, P., G.Volonté, M., & E.Consolini, A. (2007). The Spasmolytic Effect of Aloysia citriodora, Palau (South American cedrón) is Partially Due to Its Vitexin but not Isovitexin on Rat Duodenums. Journal of Ethnopharmacology, 113(2), 258-266. retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/
Koohsari, H., Ghaemi, E.A., Sadegh Shesh Poli, M., & Sadegh, A. (2013). Evaluation of Antibacterial Activity of Lemon Verbena (Lippiacitriodora) Leaves. Annals of Biological Research, 4(10), 52-55. retrieved from http://www.scholarsresearchlibrary.com/articles/evaluation-of-antibacterial-activity-of-lemon-verbena-lippiacitriodora-leaves.pdf
The History of Lavender. BAYLISS RANCH. retrieved from http://www.bayliss-ranch.com/historical_uses
Find a Vitamin or Supplement,LEMON VERBENA. WebMD. retrieved from http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-632-
9 Amazing Benefits Of Lemon Verbena. Organic Facts. retrieved from https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/lemon-verbena.html
http://keshtkala.ir/
Dannie, M. (2015, May 12). Health Benefits of Lemon Verbena. LIVESTRONG.COM. retrieved from http://www.livestrong.com/article/273612-health-benefits-of-lemon-verbena/
Funes, L., Carrera-Quintanar, L., Cerdán-Calero, M., Ferrer, M.D., Drobnic, F., Pons, A., … Micol, V. (2011). Effect of Lemon Verbena Supplementation on Muscular Damage Markers, Proinflammatory Cytokines Release and Neutrophils’ Oxidative Stress in Chronic Exercise. European Journal of Applied Physiology, 111(4), 695-705. retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
http://shefayekhatam.ir/article-1-59-fa.pdf
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.